Slik velger du en god ergonomisk kontorstol

Arbeidsoppgavene våre gjør at vi ikke sitter stille like lenge. I tillegg er vi ulike som mennesker. Vi er ikke like lange, vi veier ikke det samme, vi beveger oss ikke like mye, og vi sitter ved skrivebordet på ulike måter. Noen av oss vil gjerne vippe hele kroppen bakover, slik at skoene løftes opp fra gulvet når vi snakker i telefonen. Andre foretrekker å ha føttene plantet på gulvet, men lener ofte overkroppen bakover for å strekke ut og få i gang blodsirkulasjonen. Alt er riktig. Det er derfor det finnes så mange typer kontorstoler. Vi hjelper deg gjerne med å finne den som passer best for nettopp deg.

 

Hvilken jobb skal stolen gjøre?

Når du velger ny kontorstol, må du ta hensyn til hvilken jobb den skal gjøre, hvem som skal trives i den, og hvor lenge den personen kommer til å sitte stille hver dag. En person som er lenket til skrivebordet hele dagen, trenger en helt annen stol enn en person som er ute og beveger seg innimellom.

Velg stol med omhu – vi lar deg prøve

Feil stol kan føre til belastningsskader og sykemelding. Hvis du bryr deg om medarbeiderne og bedriften, bør du velge stol med omhu. Be heller en fysioterapeut enn en arkitekt om hjelp. Prioriter ergonomi fremfor estetikk. Å velge riktig stol er en enkel måte å øke arbeidsgleden og holde smertene borte på. For at det skal bli lettere å gjøre et godt valg, kan dere gjerne prøve kontorstolene våre der de skal brukes.

Jo flere innstillinger, dess lengre arbeidsøkter og flere brukere

Hvis du jobber lange økter uten å reise deg, er det viktig at stolen gir deg mulighet til å endre sittestilling. Under en telefonsamtale skal du kunne lene deg tilbake og få en gyngefunksjon, slik at sirkulasjonen kommer i gang. Når du etterpå lener deg fremover for å jobbe, bør du ha en mer oppreist og stabil sittestilling med støtte nærmere arbeids­flaten. Hvis du velger en stol med mange innstillinger, kan den også brukes av flere ulike personer.

Stadig vanligere med aktivitetsbasert kontor

I dag kan mange jobbe fleksibelt med mobiltelefon og bærbar datamaskin. Kontorer bygges om for at de skal passe til ulike arbeidsoppgaver, og ikke nødvendigvis til konkrete personer. Avhengig av arbeidsoppgave velger du det skrivebordet som passer, i åpent landskap eller i et adskilt rom. Dette stiller store krav – ikke minst til kontorstolene, som plutselig må passe til mange ulike personer.

•••

Riktig innstilling gjør kroppen gladere

På samme måte som du alltid stiller inn førersetet i bilen, må du stille inn kontorstolen etter dine behov for å oppnå best mulig komfort.

  1. Sett deg oppreist på stolen, og juster setehøyden slik at beina er i 90° vinkel når du har fotsålene på gulvet.
  2. Still inn ryggstøtten slik at det høyeste punktet er cirka i skulderhøyde. Da avlastes nakken, og du får som oftest god støtte helt ned mot korsryggen.
  3. Len ryggvinkelen litt tilbake, og still inn setedybden slik at det er cirka en håndflates avstand mellom knehasene og fronten på setet.
  4. Still inn armlenene. De skal være omtrent på høyde med skrivebordsflaten, slik at du kan senke skuldrene og fortsette å slappe av i dem.
  5. Du stiller inn gyngemotstanden i ryggstøtten ved å vri med eller mot klokken. Gyngingen skal sette i gang når du lener deg lett tilbake uten å ta i.
  6. Hvis du ikke er så høy, kan det være behagelig å vippe setet litt fremover/nedover for å få bedre støtte mot gulvet.
  7. Finn en god balanse på sittebeinet. Test i utgangsstillingen ved å skyve fra og rulle stolen frem og tilbake med føttene i gulvet.
  8. Alle stolens funksjoner bør helst være i bruk hele tiden for å skape mest mulig bevegelse i stillesittingen.

Krav til en ergonomisk stol

Ergonomi handler om arbeidsplassens evne til å tilpasse seg til hver enkelt persons størrelse og forutsetninger, slik at kroppen ikke utsettes for feil belastning. Når det gjelder en kontorstol, betyr det at den skal kunne individtilpasses gjennom regulering av

  • Setets høyde fra gulvet
  • Ryggstøttens høyde oppe og nede
  • Gyngemotstand
  • Setedybde
  • Setet og ryggens vinkel
  • Armlener
  • Nakkestøtte

Stolenes ulike funksjoner

Permanentkontakt

Betyr at ryggstøtten følger overkroppens bevegelser og støtter ryggen. Setet er fast.

Synkrongynge

Betyr at sete og ryggstøtte ved frikobling følger kroppens bevegelser synkront (samordnet).

Free Float

Betyr at sete og rygg kan frikobles og bevege seg uavhengig av hverandre. Det er kroppen som bestemmer bevegelsesforløpet.

Balansegynge

Betyr at sete og rygg har en fast innstilling som gynger synkront (samordnet) ut fra en vippemekanisme midt på stolen.

Kneleddsgynge

Betyr at sete og rygg har en fast innstilling som gynger synkront (samordnet) ut fra en vippemekanisme foran på setet.

Sikkerhetsmekanisme

Sikker gynge, noe som hindrer ”katapulteffekten” som kan oppstå når mekanismen frigjøres.

Trekk

Martindale er en skala for å måle stoffets slitestyrke. Jo høyere tall, jo bedre. Stoffet er svært slitesterkt allerede fra Martindale 50 000.

Hjulene

Hjulene er som standard beregnet på harde gulv. Til enkelte av stolene våre går det også an å bestille andre hjul, f.eks. for vegg-til-vegg-tepper. Spør oss!

 

;